Varis, toplumun büyük bir kesiminde hem fiziksel görüntü olarak rahatsızlık veren hem de fonksiyonel rahatsızlıklara neden olan bir problemdir. Peki varis hastalığı nedir? Varis hastalığı, damarların genişlemesi ile meydana gelmektedir.
Varisli damarlar cilt altında mavi ve genişlemiş şekilde görülmektedir. Damarların genişlemesi, şişlik oluşturabilir. Başlangıçta toplardamar genişlemesi sonucu görülse de varis bulguları arttıkça büyük damarlar oluşabilir ve hatta çatlaklar oluşabilir.
Varisli damarlar genellikle ilk birkaç yılda fiziksel görüntü rahatsızlığına neden olsa da daha sonra daha kötü ağrılara neden olabilirler. Toplardamarda yetmezlik oluştuğunda bacaklarda şişlik meydana gelir. Varisli damarlarda kan pıhtısı oluşursa, bacaklarda ağrı, şişlik ve kızarıklık hissedilir. Varis hastalığına birde ansiklopedi üzerinden okuyalım Wikipedia.
Birçok insan varislerle başa çıkmaya çalışırken, doktor desteği almak isteyebilir. Kişilerin aklına varislere hangi bölüm bakar gibi soruların gelmesi oldukça normaldir. Varisler, anlattığımız üzere damarlarla alakalı bir hastalık olduğundan Kalp Damar Cerrahisi uzmanına danışarak tedavi süreci hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Varis tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için hemen ücretsiz randevu talep edebilirsiniz. Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Dilek ERER’den muayene olabilirisiniz.
Varisli damarların farklı türleri var mı? Varis üç tipe ayrılır: kılcal damar varisleri, retiküler varisler ve büyük toplardamar varisleri. Kılcal damar varislerinin diğer bir ismi telenjiektazidir. Bu varislere genellikle çatlamış olan kılcal damarlar neden olur.
Varis Çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bu yazımızıda okumanızı tavsiye ederim.
Varis hastalığı, bacaklarda ağırlık ve yorgunluk oluşturabilir. Ciltte kaşıntı, özellikle gece hissedilen kramplar, bölge üzerinde mavi/mor kabarcıklar, uyuşma ve kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Peki varis hastalığı geçer mi? Bu sorunuza diğer başlığımızda cevap vereceğiz.
Varis tedavisinde; cerrahi müdahaleler, lazer, radyo frekansı, zamk ve skleroterapi kullanılmaktadır. Varis hastalığı nasıl geçer sorusunun cefvabı her zaman cerrahi müdahale değildir. Varis hastalığı ve tedavisinde cerrahi müdahale, tedaviler arasında en son önerilen tedavi yöntemidir.
Varis, kimi zaman çok fazla önemsenmese de, kişilerin aklında “Varis ciddi bir hastalık mı?” gibi sorular belirebilir. Bacakta kızarıklık varsa, şişlik varsa ve yürümekte güçlük çekiyorsanız varis için acil tedaviye başlanılması gerekir. Çünkü varis hastalığı, hayatı tehdit eden bir duruma neden olabilir.
Tehlikeli varisler orta ve büyük varisler olarak bilinir. Orta ve büyük aşamalarda kan damarlarının genişlemesi birçok soruna neden olabilir. Bu sorunlar genellikle ağrı, kramplar, kaşıntı ve yorgunluğu içerir.
Varis ne zaman tehlikeli olur? ile ilgili yazımızı okumayı ihmal etmeyin.
Varis bilindiği üzere bacak ve ayaklarda şişlik ve sızı şeklindeki ağrılara neden olan bir rahatsızlık türüdür. Varisler, sadece kozmetik kaygıların yanı sıra hastanın bacağında renk değişikliğine yol açmaktadır. Varis rahatsızlığından mustarip olan kişiler tarafından çokça “Varis kalbi etkiler mi” konusunda sorular gelmekte.
Varis hastalığı önemsenmediği ve tedavisinin yapılmadığı durumlarda kişinin kalbine olumsuz etki yaparak kalp yetmezliğine zemin oluşturabilir. Toplardamarlarda olan keselerde kan akımı yavaş veyahut olmaması halinde damarlarda pıhtılaşma olur. Damarlarda pıhtılaşmış olan kan çok seri şekilde mikropların üremesine neden olduğundan dolayı enfeksiyon oluşabilir. Dolayısıyla bu durumdan etkilenen bacaklarda ağırlık hissi ve beraberinde şişlik, ağrı, kızarıklık görülebilir.
Toplardamarlarda oluşan pıhtılar ilerleyen yaşlarda kişinin akciğerlerinde tıkanıklığa yol açabilir. “Pulmoner Emboli “adı verilen bu durum hastanın nefes almasında zorluk, kanlı balgam gibi belirtiler gösterir. Pulmoner Emboli, ayrıca tıkalı olan damarın durumuna göre kişinin yaşam kalitesini düşürürken, kalp yetmezliği sorununa neden olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi varis rahatsızlığında da hastalık ilerlemeden alınacak önlemler ve basit tedavi yöntemleri uygulanarak varis sorunu ortadan kaldırılabilir.
Önleyici bakım, yaşam tarzı değişikliğidir. Uzun süre hareketsiz durmayın, topuğu 2 cm’den fazla olan ayakkabılar giymeyin, sıkı ve dar giysilerden kaçının.
Uzun süre sandalyede hareketsiz oturanlar ve özellikle masa başı çalışanlar için kısa süre ayakta durmaları, baldır kaslarını, ayak parmaklarını ve topuklarını germeleri önerilir.
Ayrıca sağlıklı ayaklar için günde en az üç kez 15 dakika boyunca ayaklarınızı kalp seviyesinin üzerine çıkarmanız önemlidir. Dizlerin kalp seviyesinin üzerinde olması, iyileşme sırasında önemli bir egzersizdir.
Bacak bacak üstüne atmak alışkanlık haline geldiyse varis riski daha da artmaktadır ve bu hareketin mümkün olduğunca yapılmaması hedeflenir. Banyodan sonra her iki diz altındaki dizi soğuk suyla yıkayarak duşu sonlandırmak veya topuktan kasıklara 3-5 saniye soğuk su uygulamak (soğuk şok masajı) kişiyi rahatlatan ve uykuya dalmasını kolaylaştıran yöntemlerdir. Sigarayı bırakmak da önemli bir önleyici tedbir olarak karşımıza çıkar.
Hastalığın evreleri ve bu evrelerde ortaya çıkan varis hastalık belirtileri genellikle şu şekildedir:
Evre C0: Bu evrede hemen hemen gözle görülür bir etki yoktur.
Evre C1: Örümcek veya retiküler kılcal damarlar tipinde varislerin görüldüğü evredir.
Evre C2: Büyük toplardamar varislerin görüldüğü evredir.
Evre C3: Bu evrede kişinin ayak ve ayak bileklerinde şişlik görülebilir.
Evre C a: Genellikle kişinin ayaklarında renk değişikliği ve egzama görülür.
Evre C b: Bu aşama cilt değişikliklerini ve cilt çökmesini gösterir.
Evre C5: Yine bir önceki C evresinde görülen şikayetler burada tekrarlanır. Bazı yaralanmalar da görülebilir.
Evre C6: Deride değişiklikler görülür. Ancak bu aşamada aktif ülserler ortaya çıkabilir.
Kilo kaybı damarlar üzerindeki ek stresi ve baskıyı azaltır. Özellikle tuz kısıtlaması ve yüksek lifli bir diyet, su ödeminden kaynaklanan varisleri ve kabızlığı azaltır. Varisli damarlardan muzdarip kişilerin yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmaları önerilir.
Varis ve zayıflamakla ilgili olan Zayıflayınca Varis Geçer mi? makalemizi buradan okuyabilirsiniz.
Varislerin genç yaşta başlamasının nedeni, genetik yatkınlıklardan kaynaklanmaktadır. Bacaklarda oluşan varisler, özellikle uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde (öğretmenlik, askerlik, berberlik vb.) daha fazla görülmektedir. Meslek hastalıkları, varisi tetikliyor diyebiliriz.
Bunun nedeni, kanın yukarıya taşınmasından sorumlu toplardamarlarda kirli kanın uzun süre beklemesi ve bu olayın damarı daha fazla genişlemeye uygun hale getirmesidir. Ayrıca artan karın içi basıncı ve bacaklara aşırı yüklenme de varis oluşumuna neden olur.
Bitkisel yöntemler, varisli damarlar için etkili alternatif tedavilerdir. Doğanın en büyük hediyelerinden biri olan bitkilerle evde yapabileceğiniz tedaviler mevcuttur. Cilt, saç bakımı, kilo verme ve daha pek çok şey için bitkisel bir iksir olarak görülen elma sirkesi, varisleri doğal yollarla tedavi etmenin en etkili yöntemlerinden biridir. Elma sirkesine batırılmış bir bezi varisli damarın üzerine 30-35 dakika sarabilir ve bekleyebilirsiniz.
Maydanoz suyu, enfeksiyon problemleriyle savaşan bitkisel bir ilaçtır. Maydanoz çayı içerdiği antioksidanlar sayesinde vücutta iltihap tutmasını engeller. Dolaşım sisteminin daha sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlar.
Ameliyatsız birçok varis tedavisi bulunmaktadır. Bunlardan biri, lazer olarak önümüze çıkar. Düşük doz anestezi veya lokal anestezi altında kullanılan lazer yöntemi, kişinin el bileği veya diz hizasından varisleşmiş toplardamarına girilir. Lazer fiberin yerleştirildiği yer burasıdır. Tüm damara lokal anestezi uygulandıktan sonra lazer lifi çıkarılır ve lazer enerjisi tüm damara yönlendirilir. Isıya dönüşen enerji de damarı kapatarak varisleri yok eder.
Radyofrekans, düşük doz anestezi veya lokal anestezi için kullanılır ve lazere göre tek bir farkı vardır. Bu yöntemde varisli damarlara lazer enerjisi yerine radyofrekans enerjisi uygulanır.
Yapıştırıcı tedavi, genellikle lokal anestezinin yeterli olduğu yapıştırıcı, diğer yöntemlerde olduğu gibi varisli damara iğne ile uygulanır. Özel kateterler vasıtasıyla kasık bölgesinden diz bölgesine kadar varisli damarlara vücuda uyumlu yapışkan bir madde enjekte edilir. Damarı kapatır ve varis sorununu ortadan kaldırır.
Ayrıca ortopedi varis çorabının oldukça etkili olduğu ve tedavi sırasında kullanıldığı bilinmektedir.
Alacağınız önlemler, varis gelişiminin önlenmesinde oldukça önemlidir. Varis, insanları kötü hissettiren görsel bir problem olduğu kadar önemli sonuçlar doğurabilen bir sağlık problemidir.
Varislerin çeşitli nedenleri vardır ve kalıtsal özellikler varislerin ortaya çıkmasında bir numaralı etkendir. Yaş, hareketsizlik ve kilo problemleriyle birlikte artabilen varislerin etkilerini azaltmak ve ilerlemesini yavaşlatmak için doğru adımları atmak bizim elimizde. Örneğin, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar varisleri olumsuz etkiler. Bu yüzden zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.
Uyuşma ve karıncalanma hissi, tedavi edilmeyen varisin bir belirtisidir. Varis hastalığı zararları denildiğinde akla geceleri hissedilen belirti uyuşukluk ve karıncalanma hissi gelmektedir. Hastanın uyku ritmini bozar ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Şişlik ve ödem oluşumu; varisli damarlar geliştikçe şişlik ve ödem oluşmasına neden olur.