Açık varis ameliyatı adından da bilineceği üzere klasik dediğimiz cerrahi yöntemle kesi olacak şekilde yapılan ameliyattır. Varis ameliyatları arasında yıllardır uygulanan klasik bir yöntemdir. Ameliyat esnasında hastaya lokal anestezi veya hastanın isteğine göre farklı anestezi yöntemleri de uygulanabilir. Hekim tarafından ameliyatın türüne ve hastanın durumuna göre anestezi yöntemi belirlenmektedir.
Hekim tarafından ilk olarak varis hastalığı olan kişiye renkli dopler verilir. Bu Dopler ultrasonda kişinin varisli damar ve venler, toplardamarların durumu net şekilde görüntülenir. Eğer ki varis hastalığı kişide ilerlemiş ve toplardamar sisteminde oluşan reflü oranında artış olmuşsa hasta için ameliyat uygun görülür.
Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur? ilgili yazımızı mutlaka okuyunuz.
Açık varis cerrahi yöntemi yada klasik ameliyat olarak ta adlandırılan “açık varis ameliyatı nasıl yapılır” sorularına şu şekilde yanıt verebilmemiz uygun olur.
· Bu ameliyat öncesi hastaya lokal anestezi uygulanarak belden uyuşturma işlemi sağlanır. Eğer hastanın durumuna göre genel anestezi altında da bu ameliyat yapılabilir.
· Hastanın kasık bölgesinden bir kesi açılır. Damar dallarından bağlanma yoluyla bileşke kısmı ayrılır. Bu bölgeye içinden bir tel gönderilerek damar tel çevresine bağlanır.
· Bu şekilde damar dış kısma çıkarılmış olur.
· Ameliyat esnasında kesi yapıldığından dolayı hastaya dikiş atılması uygun görülür.
· Ameliyat sonrası enfeksiyon kapma riski düşükte olsa vardır, özenli davranılmalıdır.
· Ameliyat sonrası hastada genellikle anestezinin etkisi geçeceğinden dolayı aynı gün yürüyebilir.
· Hasta en fazla bir hafta içinde işine dönebilir.
· Varis ameliyatından sonra hasta en az 3 hafta süreyle varis çorabı kullanmalıdır.
Bu şekilde açık teknik kullanılarak varis ameliyatı gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında ilk iki hafta hastaya hafif tempolu olacak şekilde yürüyüş önerilir.
Açık varis ameliyatları genellikle hastaya genellikle belden uyuşturma yöntemiyle yapılıyor. Elbette hastanın ve ameliyatın durumuna göre genel anestezi altında da bu ameliyat uygulanabiliyor.
Ameliyat sonrası hastanın bacağı elastik olan bir bandajla sarılır. Genelde hasta bu şekilde bir gün hastanede kalması uygun görülür. Varis ameliyatı sonrasında hasta ertesi gün kontrolleri tamamlandıktan sonra rahatlıkla taburcu edilir.
Ameliyat esnasında kasığa atılan dikişler kendiliğinden emilen dikişler olacağı için ayrıca alınmasına gerek duyulmamaktadır. Fakat diğer bölgelerde de dikiş varsa ve bu dikişler estetik şekilde yapılmamışsa alınması gerekebilir.
Bu dikişlerin alınması genellikle ameliyattan bir hafta gibi bir zaman diliminde gerçekleşir. Hasta varis ameliyatından ortalama 3 gün sonra banyosunu yapabilir. Ancak bir hafta ile 10 gün içinde hasta tam olarak günlük yaşantısına ve iş hayatına geri dönebilir.
Açık Varis ameliyatı tekniklerine göre değişebilen bir cerrahi işlemdir. Açık varis ameliyatı hekim tarafından yapılan varis muayenesi, tetkikleri ve tedavi aşamalarından sonra tedavinin yeterli gelmediği varisli damarlarda hastaya uygun görülür. Bu ameliyatın süresi ortalama olarak varisli damar sayısına göre 2 saat gibi bir zaman dilimi içinde gerçekleşir.
Varis tedavisinde ve ameliyat yöntemlerinde günümüzde farklı tekniklerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda varis hastalığının tedavisinde etken olan bu modern tetkikler her hastanın varis rahatsızlığına uygun olmayabiliyor. Doktorun önerisiyle veya hastanın varis yapısına göre cerrahi açık varis ameliyatına da gereksinim duyulabiliyor.
Açık varis ameliyatı riskleri olabilecek ameliyat türüdür. Zira varis ameliyatı sonrasında hastada anestezinin etkisi geçince ağrılar oluşur. Bu ağrılar kimi hastaların zorlanmasına neden olabiliyor. lakin kısa vadede ağrıların geçmesi ağrı kesicilerin kullanımıyla mümkün olabilmektedir.
Ameliyat sonrasında kimi hastaların üç gün süreyle hastanede kalması gerekebilir. Ortalama olarak hasta 7 ile 10 gün içinde gündelik işlerine geri dönebileceği gibi bazı hastalarımızda da 20 gün süreyle yatak istirahati gerekebilir.
Klasik bir cerrahi yöntem olan “açık varis ameliyatı hangi durumlarda yapılmaz” gibi sorular için rahatlıkla derin şekilde ven trombozunun oluştuğu durumlarda hangi teknikle olursa olsun hataya varis ameliyatı uygulanmamalıdır diyebiliyoruz.
“Hangi durumlarda Açık varis ameliyatı yapılır” gibi sorular sağlık platformlarında araştırılmaktadır. Genellikle büyük veya küçük toplardamar yapısında kaçak olmayan veyahut daha öncesinde bu damarlarından ameliyat geçirmiş kişilerin cilt yapısında oluşan belirginleşmiş damarların giderilmesi nedeniyle bu ameliyat yapılabilir diyebiliriz.
Ayrıca kadınlarda Genital bölgede oluşan Varikoz damarların tedavisinde etkili olan yöntem açık varis ameliyatıdır. Dolayısıyla bu bölgelerde olan damarların tam olarak temizlenebilmesi için açık varis ameliyatı hekim tarafından uygun görülmektedir.
Açık varis ameliyatlarının nasıl ne şekilde yapılabildiği bu ameliyatı olmak isteyen kişilerin araştırdıkları konulardan birisidir. Zira son yıllarda açık varis ameliyatı zor mu soruları ameliyat öncesinde kişilerin merak ettiği konulardandır. Açık varis ameliyat süreci özenle gerçekleştirilen ve ameliyat aşaması bir o kadar uzun süren cerrahi operasyondur.
Açık varis ameliyatı sorasında hastanın dikkat etmesi gereken en önemli nokta işlem sonrasında bacağa sarılan elastik bandın ıslanmaması ve bacağın enfeksiyon kapma ve kanama yapmaması gibi durumlara dikkat etmesi önemlidir. Aynı zamanda ameliyat sonrası alınması gereken dikiş var ise hekimin önerdiği zamanda dikişlerin alınmasına özen gösterilmelidir.
Ayrıca hastalarda varislerin tekrardan artmaması için ve ameliyat sonrası kan dolaşımın sağlanabilmesi için hekimin önerdiği süre zarfı içinde varis çorabı kullanılması gerekmektedir.
Varis ameliyatı olduktan sonra tekrarlar mı? ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederim.
Açık varis ameliyatı sonrasında hastalarda anestezinin etkisinin geçmesiyle beraber ağrılar oluşabilir. Bu durum ilk birkaç gün normaldir. Fakat hasta ilk 2 hafta boyunca ağrısı da olsa hafif tempolu yürüyüş yapması gerekmektedir.
Açık varis ameliyatı teknikleri birbirinden farklıdır. Bu yöntemler şöyledir,
Striping yöntemi sırasında genel olarak kaçak yapan damar bulunur. Eğer bu damar toplardamarsa hastanın kasığından kesi açılarak yan dalları bağlama işlemi yapılır. İşlem sonrasında damar striper adı verilen cerrahi tel desteği ile damar çekilip çıkarılır. Fakat kaçak sadece küçük damarda var ise bu defa da küçük toplardamar diz kapağı arkasından açılarak yan dalları bağlama işlemi uygulanır.
Bu işlem genellikle genel anestezi altında hastaya uygulanır. İşlem sonrasında hasta gerektiği taktirde bir gece hastaneden kalabilir. Ortalama 7 ile 10 gün içinde hasta normal yaşantısına dönebilir.
Ligasyon-divizyon yöntemi türünde kaçak yapan toplardamar eğer ki büyük bir toplardamar ise hastanın kasığından bir kesi açılarak işlem yapılır. Eğer ki kaçak yapan damar küçük toplardamar ise diz kapağının arkasından bir kesi açılır ve yan dallar bağlanır.
Bu işlem esnasında genellikle hastaya genel anestezi uygulanır. İşlem yapılan bacak bandajla sarılı şekilde hasta bir gece hastanede gözlem altında tutulur. 10 günlük dinlenme sonrası hasta işine geri dönebilir.
Bu Pake Ekstirpasyon adı verilen teknik hastaya çoğu zaman lokal anestezi altında uygulanır. Bu teknik daha önce varis ameliyatı olmuş kişilerin belirgin olan kabarık ve varisli görüntüyü gidermek amacıyla hastaya uygulanır. Aynı gün içinde hasta taburcu edilebiliyor. Bu işlem sonrasında ise hasta 3 ay boyunca varis çorabı kullanmak durumunda kalabiliyor.
Kişinin damar yapısında bulunan yüzeysel toplardamarlar ile derin şekilde olan toplardamarları birbirine bağlayan yapıya perforen ven denilir. Perforan toplardamarlarda olması gereken akım genelde yüzeyden derine doğrudur. Bu şekilde akımın oluşmasını sağlayan kapakların birinde herhangi bir sıkıntı oluşması halinde akım tersinde doğru akmaya başlar.
Yani derinden yüzeye doğru oluşan akım sonucunda da kişide toplardamar yetersizliği oluşur. Bu durumda kişide genişlemiş varisli damar görüntüsü ve ağrılar oluşmaya başlar. Perforen ven cerrahisi açık varis ameliyatının diğer teknikleri ile benzerdir.
Redo subfasyal endoskopik perforan ven cerrahisi: Gerektiğinde yapılmalı mı? ilgili konuya Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisinden okuyabilirsiniz.
Açık Varis Ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak ve Prof. Dr. Dilek ERER’den muayene olmak için ücretsiz randevu alabilirsiniz.