Varisli damarlar, genellikle ayaklarda ve bacaklarda gelişen şişkin damarlardır. Damarların genişlemesi sonucu bazı şişlikler oluşabilir ve varis bulguları arttıkça büyük damar paketleri oluşabilir. Bu da damar çatlamalarına neden olur.
Varisli damarlar cilt altında mavi ve genişlemiş olarak görünür. Egzersiz yapmak, otururken veya uzanırken bacaklarınızı kaldırmak veya varis çorabı giymek gibi aktiviteler, varis ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir ve varisin daha da kötüleşmesini önleyebilir.
Varis çorabı, ameliyatlar veya diğer tedaviler, kendi kendine bakım yöntemlerine ek olarak varis tedavisi seçenekleri olarak kullanılabilir. Varis tedavileri sıklıkla ayakta tedavi prosedürleri kullanılarak gerçekleştirilir, bu nedenle tedavi uygulandığında genellikle aynı gün eve dönersiniz.
Varislerin ne kadar rahatsız edici olduğunu tahmin etmek zor değildir. Peki varis başlangıcı nasıl olur? Sizi varisli damarlara yatkın hale getiren bazı genetik risk faktörleri bulunur. Yaş, bu noktada önemli bir rol oynar. Ancak bazı yaşam tarzı seçimleri de bu potansiyel ağrı sorununu iyileştirme olasılığınızı önemli ölçüde artırır.
Araştırmalar, yüksek topuklu ayakkabı giymenin varis geliştirme riskinizi artırabileceğini öngörmüştür. Zaten varisli damarlarlara sahipseniz, yüksek topuklu ayakkabılar bu damarları daha da kötü hale getirebilir. Kemer desteği iyi olan bir ayakkabı, ortopedik ayakkabılar veya düz ayakkabı seçimleriniz, varise karşı iyi seçimlerdir.
Sağlık uzmanları, kişisel bakım önlemleri ve kompresyon çorapları etkisizse veya varisli damarlar daha şiddetliyse size ameliyat veya başka prosedürler önerebilir.
Bu prosedürlerden bir tanesi skleroterapidir. Bu tedavi yönteminde sağlık uzmanları varisli damarları iyileştirmek için bir çözelti enjekte etmektedir. Bu sayede tedavi edilen varisli damarlar birkaç hafta içinde iyileşmeye başlar. Aynı damara birkaç enjeksiyon yapılması gerekebilir. Skleroterapi ile varis tedavisi, anestezi kullanılmadan yapılır.
Bir diğer tedavi yöntemi ise lazer tedavisidir. Lazer tedavisinde, güçlü lazer darbeleri damarın yavaş yavaş küçülmesine neden olur. Bu yöntem kesik veya iğne uygulanmadan yapılır.
Üçüncü tedavi yöntemi ise radyofrekans veya lazer enerjisi kullanan kateter bazlı tedavi yöntemidir. Tıp uzmanları, genişlemiş bir damara bir kateter (küçük bir tüp) yerleştirir ve kateterin ucunu ısıtmak için lazer veya radyofrekans kullanır. Kateter çıkarıldığında, ısı, damarın küçülmesine neden olur.
Diğer bir teknik ise damar soyma ve yüksek ligasyon tekniğidir. Bu tedavide bir damar diğer damarla birleşmeden hemen önce bağlanır ve ardından kesilerek çıkarılır.
Varis ameliyatınızdan sonra en iyi sonuçları elde etmek için ameliyat öncesi ve sonrası tavsiyelere uymanızı tavsiye ederiz. Günümüzde mevcut olan varis tedavileri hızlıdır, neredeyse ağrısızdır ve tipik aktivitelerinize birkaç gün içinde devam etmenizi sağlar. Ancak, hedeflediğiniz harika ve uzun süreli sonuçları elde etmek için uymanız gereken belirli ameliyat öncesi ve sonrası protokoller vardır.
Özel durumunuz için hangi tedavi seçeneğinin en iyi olduğu doktorunuz tarafından sizinle paylaşılacaktır. Örneğin, daha küçük varisli damarlar, daha büyük olanlardan farklı tedaviler gerektirir. Önerilen tedaviye bağlı olarak, öncesinde ve sonrasında yapabileceğiniz birkaç işlem vardır.
Varis hastalığı tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri olan Köpük tedavisi, hastanın bacağında bulunan kılcal damarlarında sık uygulanan bir tedavi yöntemidir. Köpük tedavisinde hastaya verilen ilaç köpürtülerek ince iğnelerle damar içine enjekte edilir. Varis köpük tedavisi sonrası iyileşme süreci varis rahatsızlığının tedavi yöntemlerini araştıran kişilerin endişe duydukları konulardandır.
Köpük şeklinde olan ilaç damar içine iğne incelerle enjekte edildiğinden dolayı tedavi sonrasında iz kalması mümkün değildir.
Köpük tedavisinin yapıldığı gün hasta bol sıvı almalıdır. Tedavi sürecinde gün içinde 15 dakikadan oluşan kısa yürüyüşler yapmalıdır. Fakat hiçbir şekilde tedaviden sonra aşırı şekilde olan sıcak suyla banyo yapılmamalı ve hamam, saunadan uzak durulmalıdır.
Köpük işlem sonrasında hastanın bacaklarında kısa süreli olacak şekilde şişlik görülebilir. Bu durum tamamen geçicidir.
Kılcal damarlarında oluşan büyük varislerin tedavisi köpük yada bir diğer adıyla Skleroterapi yöntemiyle gerçekleştirilir. Bu tedavi sonrasında ağrı, çok az olabilir. Kimi hastalarda bu ağrı birkaç gün sürebilir.
Köpük tedavi sonrasında birkaç gün boyunca kaşıntı olabilir. Bu işlemin geçici olan yan etkileridir.
Tedavi sonrasında damar içine enjekte edilen iğnelerden dolayı hastada morluklar oluşabilir. Lakin endişe edilmemelidir. Bir ay içinde morluklar kendiliğinden dağılacaktır.
Kapalı varis yöntemi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yaşam tarzı değiştikçe yaygınlaşan varis sorununa kesisiz ve dikişsiz bir uygulama yöntemidir. Detaylı muayeneler ile varis sorununun evresi ve boyutu belirlenebilir. Kesisiz ve küçük bir iğne deliği şeklinde tanımlayabileceğimiz şekilde yapılan işlemlere kapalı varis tedavisi denir.
Hastanın damarına radyofrekans, köpük, lazer ve N-butil siyanoakrilat adı verilen yapıştırıcı uygulanarak gerekli işlem yapılır, tekrar kansız ve dikişsiz şekilde bölge kapatılır. Kesi yapılmadığı için enfeksiyon kapma riski yoktur. Bölgenin tahriş olması kolaylıkla engellenebilir. Pansumana gerek duyulmamaktadır.
Varis damarları skleroterapi ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Küçük varisli damarların tedavi edilmesi için en iyi seçenek, Skleroterapi olarak görülür. Skleroterapi sırasında doğrudan damara bir çözelti enjekte edilir. Skleroterapi çözeltisinin neden olduğu damar skarının bir sonucu olarak kan, daha sağlıklı damarlarda yeniden yönlendirilmeye zorlanır. Genişleyen damar yavaş yavaş çevre dokuya geri emilir ve kaybolur.
Tedavi edilebilir damarlar genellikle skleroterapiden sonra birkaç hafta içinde kaybolur, ancak bazen tam etkilerin görülmesi bir ay veya daha uzun sürebilir. Bazı durumlarda birden fazla skleroterapi seansı gerekebilir.
Bu tedavi yönteminde enfeksiyon genellikle şiddetli olmasa da, enjeksiyon bölgesinin etrafındaki bölgede ödem, sıcaklık ve ağrı olabilir.
Skleroterapi ile varis tedavisi – Prof. Dr. Dilek ERER
Varis hastalığı her zaman tedavi gerektirmez. Varisli damarlarınız size rahatsızlık vermiyorsa tedavi olmanıza gerek olmayabilir. Varis tedavisi genellikle semptomları hafifletmek için ve varisli damarlarınız size ağrı veya rahatsızlık veriyorsa komplikasyonları önlemek için yapılır.
Gerekli testler yapıldığında sağlık uzmanları sizin için bazı tedavi yöntemleri önerebilirler. Peki varis tedavisi nasıl olur? Varis çorapları, dolaşımı iyileştirmek adına bacaklarınızı düzenli olarak sıkacak şekilde tasarlanmıştır. Genellikle ayak bileğinde daha sıkı bir şekilde bulunurlar ve bacağınıza doğru yukarı doğru çıktıkça yavaş yavaş gevşer. Bu, kanın yukarı ve kalbe doğru akmasına olanak sağlar.
Eğer varisinizin tedaviye ihtiyacı bulunuyor ve vücudunuzda belirli komplikasyonlara neden oluyorsa tedavi türü genel sağlık, damar boyutu, konumu ve durumun ciddiyetine bağlı olacaktır. Ancak söylediğimiz gibi ameliyat ilk çözüm olarak aklınıza gelmemelidir.
Varis nasıl yok edilir sorusunun birçok cevabı vardır. Varis tedavisinde; cerrahi müdahale, lazer, radyo frekansı, yapıştırıcı ve skleroterapi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Varis tedavisinde cerrahi müdahale en son önerilen tedavi yöntemidir.
Lazer tedavisinde, güçlü lazer darbeleri damarın yavaş yavaş varisin kaybolmasına neden olur. Bu yöntem kesik veya iğne uygulanmadan yapılır. Bu yüzden herhangi bir enfeksiyon oluşumu beklenmez.
Lazer enerjisi ile damarlar içeriden yakılır. Böylece dolaşım sistemine ait kan diğer damarlara ulaşır. Lazerin etkisiz hale getirdiği varisli damar zamanla küçülür ve neden olduğu rahatsızlık engellenir.
Varis oluşumunu engelleme konusunda günlük yaşamda birtakım noktalara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Kozmetik problemlerin yanı sıra ağrı, uyuşma ve yorgunluk gibi problemlere de neden olan varisler.
Lazerle Varis Tedavisi – Lazerle Tedavinin Faydaları – Prof. Dr. Dilek ERER
Damar yaklaşık 1 yıl içerisinde kaybolmaktadır Minimal düzeyde yaşanan morarma, şişlik, ya da cilt yapısının değişmesi gibi durumlar kısa sürede geçer. Kalıcı izler söz konusu değildir. Lazerli tedavi sayesinde hastanede kalmak gerekmez. İyileşme süreci, diğer tedavilere göre daha kısa sürer.
Tedavi edilmeyen varisli damarlar genellikle kötüye gider çünkü kan damarlarda toplanmaya devam eder ve aşağıdaki bazı koşullardan bir veya daha fazlasına yol açar:
Düzenli egzersiz yapmak, bacaklardaki kan dolaşımını iyileştirir, bu da orada biriken venöz kanın hareket etmesine yardımcı olur. Ayrıca, bacaklara baskı uygulayarak çalışan varis çorapları alabilirsiniz. Bu, kanın damarlar ve kaslar yoluyla kalbe doğru akmasına yardımcı olur. Bu gibi çözümler evde varis tedavisi olarak kullanılabilir.
Bitki özleri veya uçucu yağlar doğrudan veya aromaterapi için bir difüzör içinde kullanılmadan önce taşıyıcı yağlarla seyreltildiğinde varisli yerlere iyi gelmektedir.
Tuzlu yiyecekleri sınırlamak, ödemleri azaltmaya yardımcı olur, çünkü tuzlu veya sodyum açısından zengin yemekler vücudun su tutmasına olanak söyler.
Varis çorabı, kendi kendine tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Peki varis çorabı ne işe yarar? Varis çorapları, kanın damarlar ve kaslar yoluyla kalbe doğru akmasına yardımcı olur. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bir hafta boyunca 18 ila 21 mm Hg basınçta diz boyu kompresyon çorabı giyen kişiler daha az rahatsızlık ve varis kaynaklı ağrı yaşadılar. (European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, 2018)
Varis Çorabı Ne İşe Yarar? Varis Tedavisi – Prof. Dr. Dilek ERER
Varis ameliyatı olduktan sonra varis tekrarlarsa ne olur, varis tekrarlar mı? gibi soruların aklınıza gelmesi çok normaldir.
Varis ameliyatı olmuş bir kişi, tedavi edilen damarlarında yeniden varise rastlayamaz. Varisin tekrarlanması gibi bir durum mümkün değildir. Bacakta bulunan diğer toplardamarlarda ya da varis için tedavi görülmemiş olan diğer kılcal damarlarda varisin oluşması gözlenebilir. Ancak bu durum varisin tekrarlanması olarak nitelendirilemez.
Prof. Dr. Dilek ERER ile birebir görüşmek, tedavi olmak ve danışmanlık almak için bu sayfadan randevu talebinde bulunabilirsiniz.