Varis oluşmasını önlemek için fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Fazla kilo, karın içi basıncı arttırdığından dolayı varise sebep olabilir. Zayıflamak, oluşan varisi tam olarak tedavi etmese dahi varis sebebiyle meydana gelebilecek birçok diğer sağlık sorununun önüne geçebilirsiniz. Damar ve kalp sağlığı için; beslenmenize dikkat edin ve sık aralıklarla daha az porsiyonlarla beslenme düzenini alışkanlık haline getirin.
Öğünlerinizde sebze ve bol lifli yiyeceklere ağırlıkla yer verin. Kabızlığa yol açan besinleri tüketmekten kaçının ve gün içerisinde bol sıvı tüketimi sağlayın. Bol sıvı tüketmek, kanın akışını ve vücudunuzda biriken toksin maddelerin atılımını kolaylaştırır. “Varis zayıflayınca geçer mi?” sorusuna cevap olarak; zayıflama ile kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olarak, varis oluşumunun önüne geçmenize yardımcı olur. Beslenmenin yanı sıra varise yönelik çeşitli egzersizleri de uygulayabilirsiniz.
Varis, bacaklarda bulunan toplardamarların genişlemesi ve içlerinde bulunan kapakçıkların işlevlerini yerine getirememeleri sonucunda oluşur. Varis, bacakta bulunan yedek damarın genişlemesinden dolayı da oluşabilir ve kılcal damarlarda varis oluşumu görülebilir.
Bacaktaki büyük toplardamarın genişlemesi, genetik yatkınlığı bulunan kişilerde de uzun süre ayakta hareketsiz durmaktan, karın içi basıncın artmasından veya uzun süre hareketsiz kalmaktan dolayı oluşabilmektedir. Normalde uzun süre boyunca ayakta duran kişilerde yalnızca ayak ağrısı olurken, zayıf insanlarda varis olmasının sebebi genellikle genetik yatkınlıktır. Varise karşı genetik yatkınlığı olan kişiler genç ve zayıf olsa da damarlarında genişlemeye sebep olabilir ve varis oluşur.
Geç Yaşta Varis Neden Olur? yazımızı inceleyiniz.
Varis hastalığı genel olarak bacaklarda olan toplardamar genişlemesi olarak bilinir. Bacaklarda yer alan toplardamarlar kirli kanın kalbe doğru taşınmasını sağlar. Toplardamar içinde kirli kanın kalbe doğru taşınmasına destek sağlayan kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıklarda herhangi bir sebeple sıkıntı oluştuğunda toplardamarda genişleme olur. Toplardamarda oluşan genişleme varis hastalığını oluşturur.
Varis hastalığında damarlarda oluşan yapısal sorunların ve düzenli olarak kan akışının sağlanması için kirli kanın damardan uzaklaştırılması gerekir. Geçmiş dönemlerde varis kaynaklı bacaklarda ağrı ve kramp semptomlarının hafifletilmesi için sülük tedavisinden yararlanılıyordu. Günümüzde ise toplardamarda oluşan kirli kanın giderilmesi için kişiler “kan vermek varise iyi gelir mi” sorularını Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanlarına sormaktadır. Kan vermek varis hastalığını tam olarak ortadan kaldırmamaktadır. Sadece varis kaynaklı oluşan bacak ağrılarını hafifletebilir.
Yürüyüş, herhangi bir özel ekipman ihtiyacı gerektirmediğinden dolayı diğer egzersizlere göre çok daha basittir. Yürüyüş esnasında bacak kaslarınız sırasıyla kasılıp gevşeme işleviyle birlikte derinlerde bulunan toplardamarlarınızdaki kanın yerçekimine ters olacak şekilde vücutta dolaşımını sağlar. Böylelikle bacak kaslarınızdaki toplardamarlarda biriken kan sağlıklı yollarla biriktiği yerden boşaltılmış olur. Bu olay sizlere derinlerde bulunan toplardamarlarda pıhtı oluşumuna engel olur.
İş yerinizde veya okulda mümkün oldukça saatte bir defa yaklaşık 5 dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz. Evde varis tedavisi için de ev içerisinde kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa gün içerisinde tempolu ve daha uzun süreli yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüş genel vücut sağlığınızla birlikte varise de iyi gelir.
Varis tedavisi ve spor arasında doğrudan bir alaka bulunmaz. Ancak varisi bulunan kişilerde ve varis tedavisi ardından bazı spor aktivitelerinin yapılması hastalığın yeniden yaşanmasına veya tedavinin başarısız olmasına sebep olabilir. Varis tedavisinde, kapatılan toplardamarın yeniden açılması damar içi kan basıncının artmasına sebep olabilir. Bundan dolayı damar içindeki kan basıncını artıracak şekilde yapılan, ağırlık kaldırılan, halter, karın içi basıncı artıracak olan egzersiz ve sporlardan kaçınmak gerekiyor.
Spor yapmanın varis oluşumunu engellediğine dair genel bir düşünce bulunur. Aslında varis, genetik bir hastalıktır. Özellikle ağırlık kaldırmaya yönelik spor yapan kişilerde veya ağır yük taşınan işleri yapan kişilerde varis oluşumu genetik yatkınlık olmasa da görülmektedir.
Özellikle vücut geliştirme, ağırlık kaldırma gibi karın içi basıncını artırmaya neden olan sporlarda varis oluşumunda artış görünür.
Varis, bacaklarda bulunan toplardamarların genişlemesi ve yapılarının bozulması sonucunda olur. Bozulmuş olan damar yapısı, kapakçıkların işlevini yerine getirememesinden dolayı oluşan iç basınç, damarların genişlemesine, uzamasına ve şeklinin değişmesi hale gelmesine sebep oluşturur.
Varis hastalığı, kozmetik olarak kötü bir görünüm oluştururken aynı zamanda vücutta ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına da sebep olur. Bunlar bacaklarda ağrı, kramp, kaşıntı, ve şişkinlik ile görülebilir. Varis, bu belirtilere bağlı olarak psikolojik yönden de insanı olumsuz etkileyen bir hastalıktır.
Varis Zayıflayınca Geçer mi? Varis Tedavisi – Varis Neden Oluşur? Prof. Dr. Dilek ERER
Gereğinden fazla kilo alımı, hamilelik, uzun süreli hareketsizlik, kalp ve solunum yetmezliği venöz basıncını artırırken çoğunlukla herhangi bir hastalığı bulunmayan insanlarda da genetik yatkınlık sonucu veya hareketsiz bir yaşam sonucunda varis oluşabilir.
Varis mesleki sebeplere bağlı olarak devamlı olarak gün içerisinde ayakta duran kişiler dışında özellikle karın içi basıncını arttıran durumlarda da görülür. Özellikle hamilelik döneminde ve hızlı bir şekilde fazla kilo alımına bağlı olarak da oluşabiliyor. Doğum kontrol ilaçları ve hormon tedavileri de varis oluşumuna ve varise bağlı diğer hastalıkların oluşumunu tetikleyebilir. Uzun mesafeli yolculuklar, hamam, kaplıca ve sauna gibi yüksek sıcağa ne yoğun neme maruz kalınmasında, yaz günlerinde aşırı güneş altında bulunmak da varise neden olan etkenlerdir.
Her varis derecesinin ayrı bir tedavi yöntemi bulunuyor. İleri derecede olan varis hastalarında, damarlarda tıkanma ve bacak bölgesinde varis yaraları gözlemlenebilir. Bu kişilerde varis tedavisi sırasında hastalığın hem mevcut durumu hem de derinde bulunan venöz yetmezliğini tedavi etmek gerekir. Daha hafif şekilde seyreden ve kozmetik yönden bozukluk ön planda bulunan hastalarda ise yüzeysel tedavi yöntemleri tercih edilir.
Örümcek ağı veya yıldırım görünümündeki varisli damarların içine, lokal anestezi ile çok ince iğnelerle girilir ve damar duvarlarını birbirine yapıştırma etkili bir ilaç enjekte edilmesi işlemidir. Bu tedavi ile yalnızca işlemi gerçekleştirecek cerrahın uygun bulduğu damarlara uygulanır.
Bu tedavi yöntemi ise sklerozan maddenin köpük formuna getirilmiş şekilde yapılan tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile daha büyük varisli damarlara çok daha az miktarda ilaç enjekte ederek uygulanır.
Çok küçük boyuttaki kırmızı damarlara lazer veya radyofrekans tedavisi önerilir. Lazer tedavisinde iğne ile tedavisi yapılamayan kılcal damarlara belli dalga boyutlarında ışık gönderilerek hastalıklı damarda hasar oluşturulur ve kurutulan damar vücut tarafından eritilerek yok olur.
Radyofrekans ile varis kapatma yönteminde, yüksek frekanslı ses dalgaları ince bir iğne ile hedef doku olan kılcal damar çeperine yönlendirilir. Diğer tedavi yöntemlerinin uygulanmayacağı kadar ince damarlarda oldukça etkisini gösteren bir tedavi yöntemidir.
Gönderilen ses dalgası, kılcal damar çeperine ulaştığında mevcut enerjisini ısıya dönüştürerek, kılcal damarın protein yapısının kısa süre içerisinde büzüşmesine neden olur. Büzüşen kılcal damar içerisinde bulunan kan pıhtı yapar ve damar kapanır. Radyofrekans tedavisi neredeyse acısız bir yöntemdir.
Bacakta yer alan derin toplardamarlarda kan akışının yavaşlaması iç varis oluşumuna neden olur. Kanda pıhtılaşmaya yatkınlık varsa, toplardamarın içinde hasar oluşumuna ve iç varise neden olabilir.
İç varislerin genellikle oluştuğu hastalar incelendiğinde; gün içerisinde uzun süre hareketsiz kalan kişilerin ve sıklıkla uzun süreli yolculuk yapan kişilerden oluştuğu görülmüştür.
Gebelik sürecinde artan hormon salgılanması varis oluşumuna sebep olur. Çünkü hormonlar damar çeperinin genişlemesine ve kan akışının engellenmesine sebep olur. Aynı zamanda büyüyen rahim baskı oluşturduğundan dolayı damarlarda kan sıkışması meydana gelir.
Varis bacakta bulunan toplardamarlarda oluşan bir sağlık sorunu olmasından dolayı bacak ve ayaklarda ciddi ağrılara yol açabiliyor. Bu ağrı bazen varis hastası olan kişilerin gece uykularını etkilerden bazen de gündüz ayakta zaman geçirmeye de engel olabiliyor.
• Varis ağrısına iyi gelebilecek şeyler:
• Gün içerisinde 30-40 dakikalık yürüyüşler.
• Ayak ve bacakları soğuk su ile yıkamak
• Ayaklarınızı kalp seviyesine yükseltip 20-30 saniye bekletmek.
• Varis çorabı giymek.
• Dar pantolon ve kıyafetler giymemek
• Bacak bacak üstüne atmamak
Varis ağrılarınızı dindirecek şeylerdir.
Varis Çorabı Ne İşe Yarar? Yazımızı mutlaka okuyunuz.
Genel olarak varise neden olan faktörler şunlardır:
• Hamilelik
• Fazla kilo
• Uzun süre ayakta durmak
• Gün içerisinde uzun saatler hareketsiz kalmak
• Hormon dengesini bozan ilaçlar
• Kabızlık
• Ağır kaldırma
• Genetik yatkınlık
Varis tedavisinde ve varis oluşumunu önlemek için yapmanız gerekenler:
• Yüksek topuklu ayakkabı giyinmekten kaçının
• Dar olmayan, rahat edebileceğiniz bol kıyafetler giyinin.
• Bacaklarınızı soğuk suyla yıkayın
• Uzun süreli hareketsizlikten kaçının
• Sıcak ortamlarda uzun süre kalmayın
• Düzenli olarak egzersiz yapın
• Bacaklarınızı kalp seviyesinde tutun
• Fazla kilo alımından kaçının
• Varis çorabı giyin
• Doktora başvurun
Varis oluşumunu önlemek için egzersizler yapabilirsiniz. Yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi egzersizler varis başlangıcını önlemekte büyük faktörlerdendir. Varis oluşumunu engellemek için uzun süreli hareketsizliklerden kaçınıp, saate bir kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Sıcak günlerde ise uzun süreli güneş altında kalmaktan kaçınarak varis başlangıcını önleyebilirsiniz.
Varis başlangıcı nasıl önlenir? Varis başlangıcı hakkında daha fazla bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz.
Varis hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları ile ilgili tedavi olmak ve Prof. Dr. Dilek ERER’den randevu almak için randevu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.