Lipödem; Bacak bölgesinde daha ağırlıklı şekilde görülen yağ depolanmasıdır. Hastalığın kronik ve ilerleyici olması daha ciddi boyutlarda sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olur. Zamanla yağın birikmesiyle simetrik olmasının haricinde bacaklarda şişme meydana gelir. Anormal yağlanmalar ağrılı şekilde oluşmaya başlarken hasta açısından yaşam kalitesinin daha da aşağıya çekilmesine neden olacaktır.
Genetik bir hastalık olarak bilinen Lipödem nedir, kimlerde görülür diye baktığımız zaman kadınlardaki görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Hastalığın daha ciddi bir boyutlara sıçramamasından dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle bu hastalık türünün daha çok ergenlik dönemin de daha sık şekilde ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Yağ derinin alt bölgesinde düzensiz olarak çoğalmaya başlayan anormal yağlar kalça, göbek, bacak, kol gibi bölgelerde ağrılı bir şişlik olmasına neden olacaktır.
Lipedöm Nedir hakkında Wikipedia’dan da bilgi alabilirsiniz.
Ağrılı yağlanma ya da selülit olarak ifade edilen Lipödem neden olur? kısmına geldiğimizde yağ dokusunda meydana gelen artışın yaşanmasından dolayı meydana çıkan genetik bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Bu hastalığın açığa çıkmasının en temel nedenlerinden biri de bacak bölgesindeki aşırı yağlanmanın olması sonucu yaşanmasıdır. Vücutta birikim yapan küçük yağ birikintileri zamanla daha ileri boyutta bir hastalığa çevirmeye neden olacaktır. Vücuttaki anormal yağ birikintisinin yaşanması sonrasında armut görünümlü bir fizik görüntüsü ortaya çıkmaya başlamış olacaktır. Genel sağlığı büyük oranda bir etki altına alan bu hastalığa karşı mutlaka hızlı bir şekilde tedavi yapılması gerekmektedir.
Lipödem neden olur hakkında diğer yazımıza da göz buradan göz atabilirsiniz. Lipödem Neden Olur?
Lipödem, vücutta yağ dokusunun belirli bölgelerde simetrik ve anormal şekilde birikmesi ile karakterize edilen bir hastalıktır. Bu hastalığın yayılımı ve etkilediği bölgeler dikkate alındığında, beş farklı tipi bulunmaktadır:
Bu tiplerin doğru tespiti, uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Her bireyde farklı şekilde ortaya çıkabileceği için kişisel bir tedavi planı oluşturulmalıdır.
Lipödem oluşmaya başladığı zaman görsel açıdan hemen fark edilmesi mümkündür. Çünkü her geçen gün daha fazla ödem vücutta şişlik olmasına neden olacaktır. Üstelik günden güne ağrının dozunda da daha fazla bir artış yaşanma olasılığı oldukça fazladır. Lipödem belirtileri nedir diye tek tek ele aldığımız zaman şu şekilde ifade edebilmemiz mümkündür:
Tüm bunlar hastalığın en etken belirtileri arasında yer alır. Eğer böyle normal dışı birtakım sorunlar görüyorsanız hemen müdahale edilerek tedavi işlemlerinin yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Lipödem Nedir? Lipödem Tedavisi – Prof. Dr. Dilek ERER
Lipödem tedavisi yapılmadan önce ilk olarak tanı işlemlerine başvurulur. Fizik muayene, bulgular neticesinde hastanın sağlığının daha da riske girmemesi amacıyla daha çözüm odaklı bir tedavi işlemlerine başvurulur. Tanı esnasında dikkat edilen faktörlere bakıldığında bilateral simetrik olması, alt ve üst vücut orantısızlığı, ayak ellerde tutumun olmaması, baskıyla ağrının hissedilmesi saptanır. Bu sayede yapılacak tanı işlemlerinden sonra hastanın tedavi süreci başlamış olacaktır.
Lipödem Başlangıcı – Lipödem Nasıl Anlaşılır? Prof. Dr. Dilek ERER
Lipödem olup olmadığı nasıl anlaşılır? diyorsanız aslında bunun en açık anlaşılır yanı vücuttaki anormal yağlanmanın başlamasıdır. Eğer birden bire vücuttaki yağlanma artmaya başlarsa büyük ihtimal bu hastalığa yakalanma durumunuz söz konusu olmuş olabilir. Lipödem nasıl anlaşılır? diyenler bacak üst kısmından itibaren bir orantısızlık olduğunu fark ederse böyle bir hastalığa yakalanma durumu kaçınılmaz olmaya başlayacaktır.
Lipödem semptomlarını görüldüğü zaman tedavi edilmezse ilerleme meydana gelecektir. Bu nedenle Lipödem başlangıcı olduğu zaman hemen tanı ve daha sonrasında tedavi sürecinin başlaması gerekir. Aksi halde vücuttaki yağ birikintisi her geçen gün daha fazla şekilde artmaya başlarken bu durum artık daha ciddi diyebileceğimiz bir sağlık sorunun yaşanmaya başlamasına neden olacaktır. Yaşam boyu devam edecek bir hastalık olduğundan dolayı burada önem arz eden hususlardan biri gecikme olmadan bir an önce tedavisinin yapılmasını sağlamaya başlamaktır.
Lipödem tedavisi için iki farklı şekilde bir tedavi işlemi mevcuttur. Bunlardan biri cerrahi şekilde olurke bir diğeri de cerrahi işleme gerek duyulmadan yapılan tedavi çalışmalarıdır. Her ne kadar hastalığın sıkıntılı bir süreç olma durumu olsa da cerrahi yöntemlere başvurularak kolay yoldan kurtulması da mümkün olacaktır. Tedavisinde pek çok hastalara yönelik yöntemler uygulanabiliyor. Deri altında meydana gelen ödemin varis çorapların yanı sıra baskı yapıcı bandajlar kullanılarak bacaklarda ödemin azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca hastanın düzenli olacak şekilde egzersiz yapması istenerek, kısıtlı hareket sınırlamasının daha fazla arttırılması sağlanır. Ödem nasıl atılır, tedavi görecek bireylerin daha fazla profesyonel yardım almaları gerekir.
Masaj, havalı kompresör yöntemlerine başvurularak hastalığın ağrılı seyreden yanlarının hafifletilmesi sağlanır. Hastalık daha ileri boyuta sıçramışsa o zaman liposuction cerrahi yöntemlerine başvurulur.
Lipödemin tedavisi için pek çok farklı şekilde yöntemleri bulunur. Bunlar nelerdir diye inceleme altına aldığımız zaman kompresif tedavi, manuel lenfatik, kilo kontrolü, liposuction ve aynı zamanda masaj ve egzersiz çalışmalarını dahil edebiliriz. Böylelikle günden güne daha fazla artmaya başlayan yağ birikmelerinin başvurulan bu tür yöntemler sayesinde azaltılması sağlanmış olur.
Lipödem masajı nasıl yapılır? Lenf Drenaj Nedir? hakkında makalemizi burdan okuyabilirsiniz.
Lipödem kurtulmanız için ne yapacak olduğunuzu sorgulamaya başlayabilirsiniz. Kurtulmanın en iyi çözüm yollarından biri Lipödem egzersizleri olduğunu söylemeliyiz. Yapılacak düzenli egzersizler fazla yağ birikintilerini ortadan kaldırarak vücudun daha da iyi şekilde fiziksel bir görünüm içerisinde olmasını sağlamaya başlamış olacaktır. Bu nedenle her gün yürüyüş ve çeşitli spor hareketleri yapmanız kurtulmanızı daha hızlı bir sürece taşıması açısından önemlidir.
Lipödem ameliyatı, bu tür hastalığa yakalanan kişilere özel olarak manuel lenfatik drenaj isimli bir ameliyat yapılmaktadır. İşlemin yapılmasıyla dokularda yer alan birden fazla sıvının boşaltılması sağlanmış olur. Ayrıcsa Lipödem hastalığında cerrahi yöntemlere başvurularakta hastalıktan en kolay şekilde kurtulması mümkün olacaktır. Cerrahi işlemler ile kurtulmak istendiği zaman azaltıcı cerrahi ve liposuction çalışmalarına başvurulması gerekmektedir.
Lipödem ameliyatının hem öncesi ve sonrası süreci bulunur. Lipödem kalça, bacaklarda aşırı yağlanma sorunları olduğu zaman neler yapılması gerektiğini mutlaka bilmelisiniz. Liposuction işlemlerine geçmeden önce ilk olarak hastaya anestezi uygulanır. Daha sonrasında ameliyata geçilirken, ameliyat sonrasında beslenme, spor ve egzersizlerine mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ameliyat sonrasında da sürekli olarak mutlaka sıkı giysilerin giyilmesine dikat edilmesi gerekir. Ameliyat olduktan 2 gün sonra duş alabilirsiniz.
Ameliyatsız bir şekilde lipödem tedavisi yapılabilmektedir. Öyle ki Lipödem teşhisi konulduktan sonra hastalar uygulayacakları özel diyet programları ve düzenli egzersiz çalışmalarıyla daha sağlıklı ve fit bir görünüm elde etme şansına sahip olacaktır. Yeniden bu tip bir rahatsızlığın olmaması için tüm bu süreçleri düzenli şekilde yönetmeniz gerekmektedir.
Lipödem bacak, kalçada meydana gelen aşırı yağlanmadır. Daha sık görüldüğü kişilerin kadınlar olduğunu söyleyebiliriz. Hastalığın kadınlardaki görülme sıklığına bakıldığı zaman %11 şeklinde olduğunu söylemek mümkündür. Erkeklerde çok fazla görülen bir hastalık olmadığı gibi nadiren görülme durumu oluşabilir.
Kadınların %11 i ile %18’i arasında görülen bir hastalık olduğunu söylemeliyiz. Böyle bir durumda hemen ameliyatın yapılması gerekmektedir. Lakin Lipödem ameliyatı riskleri var mı diye bir endişe duyulması olağandır. Fakat uzman bir cerrahi doktor tarafından ameliyat yapıldığı zaman risksiz bir şekilde hastanın yeniden hem eski formuna hem de sağlığına kavuşması mümkündür.
Halk arasında ağrılı selülit ve yağlanma olarak bilinen Lipödem evreleri hafif ve şiddetli şekilde olmaktadır. Böyle bir hastalık ile karşılaşan kişilerde ağrı şiddetli bir düzeyde olabilir. Vücutta ödem, şişlik oluşumları meydana gelirken baskı yapıldığı zaman ağrı hissedilir.
Lipödem hastalığı toplamda üç farklı evreler ile kendisini göstermektedir. İlki normal görünüme sahip kalın ve yağ kalınlığı artan bir bacaktır. İkinci evreye geldiğinde bacaklarda orantısız bir yağ birikmeleri meydana gelmeye başlar. Lipödem üçüncü evresinde cilt düzensizlikleri daha fazla gün yüzüne çıkarken kalın bacaklarda artık daha fazla yağ topluluğu oluşur.
Hastalığın en iyi tedavi yollarından biri de Lipödem egzersizleri olduğunu söylemeliyiz. Hızlı yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme gibi çeşitli egzersiz hareketlerini düzenli şekilde yapabilirsiniz. Bu sayede vücudunuzda toplanan ve asimetrik bir görüntü çizen hastalığın daha normal düzene girmesi sağlanmaya başlanır.
Beslenme, hastaların dikkat etmesi gereken konuların başında yer alır. Lipödem beslenme nasıl yapılmalı diye incelediğimiz zaman şeker içeren gıdalardan uzak durulması gerekir. Ayrıca kimyasal bir işlemden geçirilen yağların tüketilmemesi gerekir. Daha hafif diyebileceğimiz bir beslenme uygulanmalıdır.
Lipödem diyeti genel sağlığınıza kavuşmanız açısından önemlidir. Bu nedenle neler tüketip tüketmeyeceğinizi bilmelisiniz.
Lipödem diyeti hakkında daha fazla bilgiye bu makalemizden ulaşabilirsiniz.
Lipödem Diyeti – Lipödem Kilo Verince Geçer mi? Prof. Dr. Dilek ERER
Lipödem kilo verince geçer mi? sorusu bu tip hastalık ile karşı karşıya kalanları yakından ilgilendiren konulardan biridir. Lipödem kilo verince her ne kadar kısmen bir yağlanmada azalma olsa da burada önemli olan uzman bir cerrahi doktordan destek alınmasıdır.
Lipödem hastalığı olduğu zaman bu hastalıktan kurtulmak amacıyla çözüm yolları aranmaya başlanır. Lipödem belirtileri fark edildikten sonra uzman doktorun vereceği tavsiyeler doğrultusunda ilerlenmesi oldukça önemlidir. Özellikle hem yağlanma azalması hem de vücudun yeniden daha güzel bir şekle girmesi için spor yapılmalıdır.
Lipodem rahatsızlığı genel olarak kadınlarda sık görülen bir rahatsızlık türü olmakla beraber bitkisel tedavi yöntemi olan bir rahatsızlık halidir. Vücutta zaman içerisinde biriken yağ hücrelerinin özellikle üst bacaklarda oluşturduğu rahatsız edici görünümün, bacaklarda genel olarak ağrı ve şişlikle kendini göstermesi söz konusudur. Lipodem bitkisel tedavi yöntemleri arasında ödem atıcı bitki çayı karışımlarının kullanılması gelir. Lakin bitki çayı karışımlarının düzenli olarak tüketilmesi geçici bir çözüm olacaktır.
Lipodem bitkisel tedavi yönteminde ilk olarak sağlıklı beslenme düzeninin oturtulması ve akabinde kişinin sağlıklı yaşam için sporu yaşamına dahil etmesi oldukça önemli bir gelişmedir.
Lipödem rahatsızlığı bitkisel yöntemlerle tedavisi yapılabilen bir durumdur. Kişinin bacak yapısında oluşan yağlılık durumu ve bu kısımlarda oluşan kiloların gitmemesi bacakların sürekli olarak şiş görünüme sahip olması kişilerin canını sıkan bir durumdur. Özellikle kilo vermesine rağmen bacaklarında var olan bu şiş görüntüyü yok edemeyen kişilerin araştırdıkları konuların başında Lipödem bitkisel olarak nasıl tedavi edilir konusu gelmektedir.
Lipödem bitkisel tedavi yöntemleri başında ilk olarak sağlıklı beslenme düzeni oluşturulması gerekir. Ardından kişinin yağlı ve tuzlu besinlerden uzak kalması sağlıklı bir diyet programına girmesi faydalı olur. Kişi şeker katkılı gıdalardan, tuz ve gluten içeren gıdalardan ve aynı zamanda yağlı görünüme neden olacak yağlı ve kızartılarak hazırlanmış besinlerden özellikle uzak kalması gerekir.
Bilindiği üzere bitkiler genel olarak geçmiş çağlardan günümüze çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Lakin bilinçsiz şekilde kullanılan bitkisel ürünlerde birçok farklı hastalığın oluşmasına zemin oluşturabilir. Bu nedenle bitkisel tedavi yöntemlerine detaylı araştırma yapılmadan başlanmamalıdır.
Kumadin adı verilen kan sulandırıcı, K vitaminin üzerinde yer alan pıhtılaşmanın önlenmesinde kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç hap formunda olması sebebiyle bol suyla ağızdan alınır. Ortalama 90 dakika gibi bir zaman dilimi içerisinde kan seviyesi değerlendirildiğinde Kumadinin en üst doza ulaştığı görülür.
Ayrıca kumadin adı verilen kan sulandırıcı ilaç, diğer bitkilerle birlikte kullanılmamalıdır. Kumadin kullanımı sırasında ilacın dozu iyi şekilde ayarlanmalıdır ve diğer farklı ilaçlarla beraber alınmamalıdır. Bitki ve bitkilerden üretilen bitkisel ilaçlar zararsızdır gibi bir algı olsa da kimi kişilerin birtakım bitki türlerine karşı alerjisi bulunabilir. Kumadin adlı ilaç bitkisel ürünlerle beraber kullanıldığında hastada farklı, olumsuz sorunların gelişmesine zemin oluşturabilir.
Kumadin ilacının kişinin vücudunda karaciğer tarafından sentezlenen pıhtılaşma etkenlerinin aktifleşmesini önleyebilir. Aşırı şekilde alınan kumadin kullanımında hastaya iki farklı işlem uygulanmalıdır. İlki hastaya pıhtılaşma durumuna karşı II, VII, IX, X içeren plazma uygulanır. İkinci bir aşama ise yine hastaya K vitamini uygulanır.
Bitkilerin kumadin dozunu etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bitkisel ürünlerin en fazla etkilediği ilaç tam anlamıyla Kumadin’dir.
Kumadin adlı ilaç daha sıklıkla şu bitki türleriyle etkileşime girer.
Sarımsak bilindiği üzere çok sayıda rahatsızlığa karşı faydalı olabilecek adeta doğal antibiyotik olarak anılan bir bitkidir. Kumadin kullanan hastalarda ayrıca sarımsak tüketimi kanama tehlikelerinin oluşmasına zemin oluşturabilir. Kumadin ilacının etkisini arttıran sarımsak bu nedenle kan sulandırıcı kullanan kişilere önerilmemektedir.
Çayın çok farklı üretim formları bulunmasından dolayı fitokimyasal bileşimi de tam olarak üretim tekniğine göre değişir. Yeşil Çayda bulunan polifenol özellik siyah çaydan daha yüksektir. Yeşil çay yaprakları K vitaminini barındırır. Dolayısıyla Kumadin adlı ilacın etkisi azalır.
Mabet ağacı denilen bitki daha sıklıkla beyin fonksiyonlarının iyileşmesinde kullanılır. Baş dönmesi, kulak çınlaması, damar tıkanıklığı gibi durumların oluşturduğu Alzheimer rahatsızlığında bu bitkiden faydalanılır.
İlaç piyasasında daha sıklıkla yer alır. Kan sulandırıcı özelliği olan mabet ağacı özellikle Kumadin ile kullanıldığında hastada kanama riskini arttırır. Kumadin ile birlikte kullanılması önerilmemektedir.
Bağışıklık sisteminin uyarılmasında ve diyabet hastalığında özellikle kullanılan Cinsenk, vücutta kumadin dozunun değiştirilmesine zemin oluşturur. Bu nedenle kumadin alan kişilerin Cinsenk kullanmaları kesinlikle önerilmemektedir.
Genel olarak yorgunluk, öksürük ve beraberinde oluşan balgam sıkıntısının giderilmesinde kullanılan meyan kökü, kumadin kullanan kişilerde adeta aspirin etkisi yaratır ve kanama oluşmasına vesile olur. Dolayısıyla Kumadin kullanan kişilerin meyan kökü kullanması tavsiye edilmemektedir.
Sarı kantaron yağı tam olarak antibiyotik görevi gören bir bitkidir. Ayrıca idrar söktürücü özelliği bulunur. Kumadin kullanan kişilerin bu yağı tüketmemeleri tavsiye edilir. Zira kumadinin vücutta olan etkisinin azalmasına vesile olur.
Nar meyvesinden elde edilen doğal nar suyu özellikle kalp yetmezliği ve kalp hastalıklarında, kanser rahatsızlıklarında ve beyin fonksiyonlarının iyileşmesinde oldukça faydalı olan bir meyvedir. Kumadinin etkisini büyük oranda arttırarak hastada kanama oluşma riskini arttırır.
Turna yemişi suyu kullanmak kişilerde idrar söktürücü bir etki yaratır. Ayrıca kumadinin etkisini artırarak kanama oluşmasına zemin oluşturabilir.
Başta soğuk algınlığı, grip gibi vakalarda olmakla beraber zencefilin çok sayıda faydası bulunur. Ateş, bulantı ve sindirim sistemi sorunlarında kişinin rahatlamasını sağlar. Özellikle hamilelik ve vertigo durumlarında yaşanan mide bulantılarında sıklıkla zencefilden yararlanılır. Fakat zencefil tüketimi Kumadin adlı kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde kanama riskini arttıracağından önerilmemektedir.
Lipödem hastalığı olmaya başladığı zaman bacağın her iki kısmında simetrik, orantısız ve aynı zamanda da ağrılı şekilde bir yağlanma meydana gelir. Kronik ağrı ve benzeri sorunlara sebebiyet veren Lipödem hastalığı, hareket sınırlamalarının yaşanmasına neden olur. Ayrıca hastanın yaşam kalitesinde gündem güne azalma meydana gelir.
Profesör Doktor Dilek ERER hakkında bilgi almak ve randevu talebinde bulunmak için buradan iletişim sayfamıza ulaşabilirsiniz.