Venöz yetmezlik, genel olarak ayak, kol ve bacaklarda ortaya çıkan bir dolaşım problemidir. Damar yetmezliği şeklinde de ifade edilen bu dolaşım problemi, sürekli ayakta durmak zorunda olan kişilerde görülür. Aynı zamanda devamlı oturan kişilerde de venöz yetmezliğine rastlanır. Venöz yetersizlik, tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bacakların kan akışı artırılarak tedavi gerçekleşir.
Venöz yetmezlik, toplar damar yani venler kanı kalbe taşımadığında meydana gelir. Bacak, kol ve ayaklarda yer alan toplardamarlar, kalbe kirli kanı ulaştırır ancak temizlemez. Kirli kanın kalbe ulaştığı halde temizlenmemesi venöz yetmezliğine neden olur. Kirli kan damarlarda birikip genişlemeye başlar. Özellikle ayak ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı yerlerinde morluk ve şişlikler oluşur. Vönöz kaçak şeklinde de isimlendirilen bu rahatsızlık; varis, kapak ve pıhtıyla alakalı problemlerden kaynaklanır.
Kişilerin yaşam kalitesini düşüren venöz yetmezlik birçok belirtiden oluşuyor. En belirgin venöz yetmezlik belirtileri içerisinde bacak ve ayaklarda ağrı yer alıyor. Venöz yetmezlik belirtileriyle ilgili sıkça sorulan soruların bazıları şunlardır:
Venöz yetmezlik; bacakta yaraların oluşmasına ve bacak dokularında hasarlara yol açar. Ayrıca cilt enfeksiyonları ve derin ven trombozu (DVT) gibi rahatsızlıklara da neden olur. Tedavi edilmediği takdirde bu semptomlar ilerleyerek kişinin günlük yaşamını etkiler. Hastanın hareket kabiliyeti sınırlanır.
Kronik venöz yetmezlik çok ciddi bir rahatsızlıktır. Bacaklarda ödem birikmesine neden olduğu için kişinin rahat hareket etmesini engeller. Venöz yetmezlik, varis oluşumunu tetiklediği için direk bacakta ağrı yapar. Bacaklardaki ağrıyla birlikte ağırlık hissi ortaya çıkar. Kronik damar yetersizliği tedavi edilmezse derin venöz yetmezliğe kadar ilerler. Derin venöz yetmezlikte bacaklardaki ağrı dayanılmayacak hale geldiği için tıbbi müdahaleye başvurulur.
Venöz yetersizlik belirtileri içerisinde en yaygın olanı bacaklarda şişliktir. Alt bacaklar, üst bacaklara kıyasla daha çok şişer. Bacaklarda yanma hissi ve kaşıntı da olur. Tüm bu damar yetmezliği belirtileri yüzünden kişi birçok aktiviteyi yapamaz hale gelir.
Venöz yetersizlik nedenleri, venöz sisteminde yer alan kanın taşınırken ve geriye doğru akarken yetersiz kalması sonucu ortaya çıkar. Diğer bir ifadeyle venöz yetmezlik, damarlarda hasar gören ve zayıflayan valflerle alakalıdır. Venöz yetmezlik nedenleriyle ilgili merak edilenler şu şekildedir:
Venöz yetmezlik nedenleri şöyle maddelenebilir;
Venöz yetmezliğin başlıca nedenleri içerisinde genetik faktörler öne çıkıyor. Ailede venöz yetmezlik öyküsü varsa kişide görülme olasılığı da yükseliyor. Bu sebeple venöz yetmezlik, kalıtsal hastalık şeklinde ifade edilebilir.
Damar yetmezliği nedenleri arasında hormonal değişikliklerde vardır. Doğum kontrol hap kullanımı ve hamilelik gibi durumlar venöz yetmezliğe neden olur. Venöz yetmezlik hamilelik ile ortaya çıkarak ilerleyen süreçlerde de kişinin yaşamını etkiler. Özellikle hamilelik sırasında varisler daha belirgin hale gelir. Hamilelik varis oluşumunu ve bununla bağlantılı venöz yetmezliği tetikleyen en önemli nedendir.
Venöz yetmezliği tetikleyen yaşam tarzı, hareketsizliktir. Uzun süre oturarak hareketsiz şekilde durmak venöz yetmezliğe davetiye çıkartır. Ayrıca sürekli ayakta durulduğunda bacaklardaki kan basıncı yükselir. Bunun sonucunda da kişide venöz yetmezlik görülür.
Venöz yetmezlik, venlerin (damarlar) kalbe yeterli düzeyde kan taşımamasıdır. Venöz yetmezlik çeşitleri 3 tanedir. Bunları şöyle ifade edebiliriz:
Bacaklarda yer alan derin venlerin (damarların) işlevini kaybetmesi sonucunda derin venöz yetmezlikle karşılaşılır.
Derin venöz yetmezlik, çok ciddi sağlık durumudur. Çok ciddi komplikasyonlara neden olan derin venöz yetmezliğin en büyük nedeni derin ven trambozudur.
Yüzeysel venöz yetmezlik komplikasyonları, genel olarak varislerle ilişkilendirilir. Bacak toplardamarlarındaki genişleme ve damar kapakçıklarının işlevini kaybetmesiyle birlikte yüzeysel venöz yetmezlik meydana gelir. Varisleriniz varsa büyük ihtimalle yüzeysel venöz yetmezlik rahatsızlığıyla karşı karşıyasınız.
Kronik venöz yetersizlik tanısı, venöz sistemi uzun zaman işlevsiz kaldığında koyulur. Kronik venöz yetersizliğe venöz sisteminin yetersizliği de neden olur. Bacaklardaki damarlar kanı yeteri ve etkili şekilde kalbe taşımadığında kronik venöz yetmezlik oluşur.
Venöz yetersizlik kronik periferik; bacaktaki damarların arızalanması, hasar görmesi ve zayıflamasıdır. Venöz yetersizlik kronik periferikte kan bacaklarda birikerek kişinin yaşam kalitesini düşürür. Venöz yetersizlik komplikasyonları sonucunda kan etkili şekilde kalbe ulaşamaz.
Venöz yetmezlik tedavi edilmezse bacaklardaki kılcal damarlar patlar. Cilt altında ince kırmızı çizgili lekeler oluşur. Bu durumda ülser ve şişliğe neden olur. Ülser zor iyileştiği için enfekte olma olasılığı da yükselir. Venöz yetersizlik kronik periferik tedavisi, hastalığın durumuna göre değişir. Genel olarak şu tedavi yöntemlerine başvurulur;
Kronik venöz yetmezlik, toplardamarlarda bulunan kapakların işlevsiz kalmasıdır. Kronik venöz yetmezlik ve aşamaları, kanın kalbe doğru şekilde ulaşamamasıdır. Kronik venöz yetmezlik ve aşamaları hakkında sıkça sorulan sorular şunlardır:
Kronik venöz yetmezlik, venöz sisteminde bulunan damarların uzun süre hareket etmemesinden kaynaklanır. Kronik venöz yetmezliğin belirtileri, herkeste aynı değildir. Genel olarak bacaklarda belirtileri görülür.
Vücutta kanın bacaktan kalbe gitmesine olanak tanıyan ve geri kaçmasını engelleyen kapakçıklar vardır. Kapakçıklar farklı sebeplere bağlı olarak kanı geri kaçırdığında ortaya kronik venöz yetmezlik çıkar. Kronik venöz yetmezlik, kaçak süresi ve damar çapına göre derecelendirilir. Normal toplardamarlar 0,5 sn kaçırıyorsa derece normaldir. Toplardamarlardaki kaçak süresi, 1 sn ise hafif olarak değerlendirilir. 2 sn orta olarak kabul edilirken 3 saniye ve üzeriyse ciddi kaçak şeklinde nitelendirilir.
Kronik venöz yetmezlik çoğunlukla bacakların durumundan belli olur. Belirtileri şu şekildedir;
Kronik venöz yetmezliği tedavisi, yetmezliğin kaynaklandığı damarın bulunmasına bağlı olarak değişiyor. En çok uygulanan kronik venöz yetmezliği tedavi yöntemleri, problemli damarların komple alınması, stent ve lazerdir.
Venöz yetmezlik tedavisi sayesinde semptomların şiddeti azaltılır. Hastanın yaşam kalitesinin artırılması ve komplikasyonların önlenmesi içinde mutlaka tedavi edilmelidir. Venöz tedavisi için öncelikle doppler ultrason gibi görüntüleme yöntemleri çekilir. Venöz yetmezlik tedavisiyle ilgili merak edilen sorular ve cevapları şu şekildedir:
Venöz yetmezlik tamamen kurtulmak için erken tanı koyulması çok önemlidir. Venöz yetmezlik erken tanı koyulduğunda tedavi daha başarılı olur. Venöz yetmezlik tedavi planı; semptomlar, hastalığın şiddeti ve farklı tıbbi faktörlere göre değişiyor.
Damar yetmezliği tedavisi için uygulanacak yöntemler şöyle sıralanır;
Venöz yetmezlik semptomlarının hafifletilmesi için doktor tarafından ilaç tedavisine başlanabilir. Ayrıca ilaç tedavisiyle damarlardaki iltihaplarda giderilir. İlaçlar sayesinde ödem ve ağrı azaltılır. Kan inceltici ilaçlarla kanın pıhtılaşmasının önüne geçilir.
Fiziki tedaviyle bacaklardaki kaslar güçlendirilir. Bacaklardaki kan dolaşımını artırmak içinde etkili bir yöntemdir. Kompresyon bandajları ve çorapları da venöz yetmezlik tedavisinde çok kullanılıyor.
Bandaj ve çoraplar, bacaklarda yer alan damarlara basınç uygulayıp kanın akışını iyileştiriyor. Damar cerrahisi tedavi yöntemi, hastalığın ilerleyen dönemlerinde uygulanır.
Cerrahi işlemle kapakçık ve venlerdeki bozukluk giderilir. Skleroterapi, ince iğne yardımıyla küçük damarlara özel sıvı enjekte edilir. Enjekte edilen sıvı, damarları tahrip edip kapatır.
Zaman içinde bu sıvı damarlardan gider. Radyofrekans ablasyon ya da Endovenöz lazer, dolaşımı etkileyen venlere yerleştirilir. Böylelikle venler daralır ya da tamamen kapanır. Kanın kalbe venler aracılığıyla sağlıklı şekilde gitmesini sağlar.
Venöz yetmezlikte lazer tedavisi; küçük safen damarlarda meydana gelen varisler, kasık arası ve ayak bileğindeki damarlarda oluşan varislerden dolayı yapılır. Ayrıca lazerle tedavi, perforan damarlardaki varislere de uygulanır. Lazer tedavisinde damarlar yakılarak etkisiz hale getirilir. Bir süre sonra yakılan damarlar küçülür ve tamamen yok olur.
Venöz kaçak tedavisi için doktor gerekli kontrolleri yaptıktan sonra ameliyata başvurabilir. Cilt altında konumlanan varisli bölgeye kesi atılmasıyla ameliyata başlanır. Cilt altından varisli damarlar çıkarılır. Ameliyatla tedavide sağlıklı damarlar koruma altına alınır.
Venöz yetersizlik tedavisi yöntemlerinden ameliyatın süresi, hastanın durumu ve ameliyatın türüne göre değişir. Basit venöz yetmezlik tedavilerinde ameliyat süresi, 30 dakika-1 saat arasında değişiyor. Venöz yetmezlik çok ilerlediği takdirde ameliyat süresi, birkaç saati geçiyor.
Venöz yetmezlik ameliyatı sonrasında hasta düzenli beslenerek kabız olmamaya çok dikkat etmelidir. Ameliyat sonrasında bölgede hissizlik ve uyuşukluk geçici bir durumdur. Bu sebeple hasta kesinlikle endişeye kapılmamalıdır. Her gün düzenli olarak 45 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır. Venöz yetmezlik ameliyat sonrasında kesinlikle kontrollerini aksatmamalıdır.
Venöz yetmezlik ilaç ile tedavi edilebilen bir rahatsızlık türüdür. İlaçlar sayesinde vücuttan ödem atılır. Kan pıhtılaşmasının da önüne geçilir. Yalnız ilaçlar varisleri tamamen geçirmez. Semptomları hafifletmek için ilaçlardan yararlanılır.
Venöz yetmezlik bitkisel tedavi yöntemleri için mutlaka doktora danışılmalıdır. Bitkisel tedaviye doktorun gözetiminde başlanmalıdır. Kesinlikle gelişi güzel bitkisel ürünler kullanılmamalıdır.
Kalbe doğru damarlardan kanın sağlıklı şekilde gitmesi için beslenmeye ve egzersiz yapmaya çok dikkat edilmelidir. Venöz yetmezlikte beslenme ve egzersiz önerileriyle ilgili çok merak edilen sorularla cevapları şu şekildedir:
Venöz yetmezlik rahatsızlığı olanlar ya da olmasını engellemek için sağlıklı besinler tüketmeye dikkat edilmelidir. Katkı maddeli besinlerden uzak durulmalıdır. Damar yetmezliğinde beslenme için şu besinler tüketilmelidir;
Venöz yetmezlikte beslenme için doktor gerek gördüğünde özel diyet programı oluşturur. Doktorun oluşturduğu özel diyet programı, dolaşım problemini hafifletir. Venöz yetmezlikte diyet programı oluşturulurken hazır gıdalara kesinlikle yer verilmez.
Ayak bileği ve bacaklardan kalbe damarlar aracılığıyla temiz kanın gidebilmesi için düzenli egzersiz yapmak gerekir. Düzenli egzersiz sayesinde kan dolaşımı sağlıklı hale gelerek venöz yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan semptomlar azalır.
Venöz yetmezlikten korunma yolları arasında düzenli egzersiz yapmakta yer alır. Venöz yetmezliğe yüzmek, yürüyüş, bisiklet sürmek ve squat çok iyi gelir. Aynı zamanda ayak topukları ve parmakları üzerinde yükselmekte venöz yetmezlik semptomlarını hafifletir.
Venöz yetmezlik tedavi edilmediğinde komplikasyonları çok ilerleyip kişinin yaşamını etkiler. Venöz yetmezlik komplikasyonlarıyla ilgili sorular ve cevapları şu şekildedir:
Venöz yetmezlik tedavi edilmediğinde semptomlar ilerleyip ciddi boyuta ulaşır. Semptomların ilerlemesi sonucunda kişinin hareketleri kısıtlanır.
Venöz yetmezliği komplikasyonları; cilt enfeksiyonları, bacaklardaki dokuların hasarlanması, bacak ülserleri ve derin ven trombozu şeklindedir.
Venöz yetmezliği ilerlediğinde yalnızca kişinin yaşam kalitesini düşürmekle kalmaz aynı zamanda kalp damar sağlığını da olumsuz etkiler.
Venöz yetmezlik, bacaklarda venöz kan dolaşımı bozulduğu zaman ortaya çıkar. Bacaklardaki toplardamarlar kalbe kanı yeterli miktarda ve doğru şekilde pompalamadığında venöz yetmezlik bacak ülserine neden olur.
Derin ven trombozu, venöz yetmezlik gibi kan dolaşımıyla ilgili problemlerden kaynaklanır. Her iki rahatsızlıkta uzun süre hareketsiz yatmak ya da oturmakla ilgilidir. Obezite ve gebelikte bu rahatsızlıkların sebepleridir.
Venöz yetersizlikten korunma yollarıyla ilgili soru ve cevapları şöyle sıralanabilir:
Venöz yetmezlikten korunma için öncelikle beslenmeye dikkat edilmeli ve kabız olunmamalıdır. Tuz ve şeker tüketimi azaltılarak düzenli yürüyüşe binilmeli ve bisiklet sürülmelidir. Venöz yetmezlikten diğer korunma yöntemleriyse şunlardır;
Venöz yetmezliğine yol açan yaşam tarzı, hareketsizliktir. Uzun süre hareketsiz kalmak veya devamlı ayakta durmak bacakların kan basıncını yükseltir. Dolayısıyla kan basıncının yükselmesi de direkt venöz yetmezliğine sebep olur. Bu sebeple uzun zaman ayakta kalındığı durumlarda mutlaka ayalar 20 dakika arayla dinlendirilmelidir.
Uzun süre ayakta kalınca yukarıda belirtildiği üzere kan dolaşımında bozukluk meydana gelir. Dolaşım bozukluğu da venöz yetmezliğin en önemli sebeplerindendir.
Toplardamarda yer alan kan kalbe değil de ters yöne aktığında yani aşağıya doğru venöz yetmezlik olur. Venöz yetmezlik ile varis arasındaki fark olarak bu noktada belli oluyor.
Biriken kanla damar duvarında meydana gelen gerginlik toplardamarları genişletir. Toplardamarların genişlemesi varisi ortaya çıkartır. Venöz yetmezlik ve varis tedavisi olunmazsa kalp damar sağlığında ciddi problemler ortaya çıkartır.
Venöz yetmezlik ile ilgili sıkça sorulan sorularla cevaplarını şu şekilde derledik:
Venöz yetmezlik tedavi edilmezse kalıcı hasar olarak bacaklarda ağrı bırakır. Venöz yetmezlik bacak ağrısı dışında kalp ve damarların sağlığını etkiler.
Venöz yetmezlikten tamamen kurtulmak mümkün değil. Yalnız yaşam kalitesini yükseltmek için semptomları tedaviyle azaltılabilir.
Venöz yetmezliğin ilerlemesini durdurmak için erken tanı koyulması çok önemlidir. Erken tanı koyulduğunda hemen tedaviye başlanırsa semptomları da yok edilir ya da azaltılır.
Venöz yetmezlik hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.